The Effect of Exchanging Salt with Hypertension and Proteinuria in Jaten II Health CenterKaranganyar

Authors

  • Liss Dyah Dewi Arini a:1:{s:5:"en_US";s:33:"Universitas Duta Bangsa Surakarta";}
  • Indra Agung Yudhistira Fakultas Ilmu Kesehatan, Universitas Duta Bangsa Surakarta
  • Etik Yuniarsih Fakultas Ilmu Kesehatan, Universitas Duta Bangsa Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.25311/keskom.Vol6.Iss2.462

Keywords:

:Salt, proteinuria, hypertension, puskesmas

Abstract

Salt consumption is very necessary for humans to survive because the human body relies on sodium for muscle contraction, nerve transmission, and control systems to balance body fluids, along with other electrolytes such as potassium. Eating too much salt can be bad for health such as hypertension and proteinuria. Hypertension is a disorder of the circulatory
system, which prey much disturbs public health. One of the complications of hypertension is kidney failure, proteinuriais one of its clinical manifestations. The general objective of this study is to determine the relationship of excessive salt consumption associated with the incidence of hypertension that connues to proteinuria in the Karanganyar Jaten II Health Center, while the specific objective is to find out the general description of the respondent's characteriscs and to find out the specific data of the respondent's characteriscs. This was a quantative observational study with a descriptive research design. The population in this study were all hypertensive patients in the Karanganyar Jaten II Health Center, amounting to 34 people. The sample in this study were all members of the populaon. The sampling technique used in this study was purposive sampling. This study concludes that consuming salt will result in an imbalanced balance of sodium and potassium, making it difficult
for the kidneys to work well with the appearance of proteinuria. Then, occurs the fluid retenon that followed by blood pressure increased.

Keywords : Salt, proteinuria, hypertension, puskesmas.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agustina, R dan Bambang, B.R. 2015. “Faktor Risiko Yang Berhubungan Dengan Kejadian Hipertensi Usia Produktif (25-54 Tahun)”. Unnes Journal of Public Health 4 (4) (2015) ISSN 2252-6528 .
Atun, L, Tri, S dan Weni, K. 2014. “Asupan Sumber Natrium, Rasio Kalium Natrium, Aktivitas Fisik, Dan Tekanan Darah Pasien Hipertensi”. MGMI Vol. 6, No. 1, Desember 2014: 63-71.
Departemen Kesehatan RI. Laporan Hasil Riset Kesehatan Indonesia Tahun 2013.
Febriana, E, M. Zen, R dan Dina, R.P. 2016. “Hubungan Asupan Natrium, Kalsium dan Magnesium dengan Tekanan Darah pada Ibu Hamil Trimester II dan III”. Jurnal Kesehatan Masyarakat (e-Journal) Volume 5, Nomor 4, Oktober 2017 (ISSN: 2356-3346).
Hafid, M.A. 2017. “Perbandingan Tekanan Darah Pada Mahasiswa Dengan Dan Tanpa Riwayat Hipertensi Di Keluarga Setelah Melalui Pembebanan Cold Pressor Test”. Journal Of Islamic Nursing Volume 2 Nomor 2.
Herwati dan Wiwi. 2014. “Terkontrolnya Tekanan Darah Penderita Hipertensi Berdasarkan Pola Diet Dan Kebiasaan Olahraga Di Padang Tahun 2011”. Jurnal Kesehatan Masyarakat, September 2013 - Maret2014, Vol. 8,No. 1.
Indra, T.A, Aida, L, Dyah, P dan Siti, S. 2017. “Asosiasi antara Status Vitamin D 25(Oh)D dengan Albuminuria pada Pasien Diabetes Melitus”. Jurnal Penyakit Dalam Indonesia Vol. 4, No. 1.
Inriani. 2014. “Gambaran Angka Kejadian Proteinuria Pada Ibu Hamil Di Puskesmas Kassi- Kassi Makassar Pada Tahun 2014”. Karya Tulis Ilmiah. Makassar : Prodi Kebidanan Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Islam Negeri Alauddin.
Mahmudah, S, Taufik, M, Firlia, A.A, dan Ibnu, M. 2015. “Hubungan Gaya Hidup Dan Pola Makan Dengan Kejadian Hipertensi Pada Lansia Di Kelurahan Sawangan Baru Kota Depok Tahun 2015”. Biomedika , Volume 7 Nomor 2, Agustus 2015.
Manawan, A.A, A.J.M.R dan Maureen, I.P. 2016. “Hubungan Antara Konsumsi Makanan Dengan Kejadian Hipertensi Di Desa Tandengan Satu Kecamatan Eris Kabupaten Minahasa”. PHARMACON Jurnal Ilmiah Farmasi – UNSRAT Vol. 5 No. 1 FEBRUARI 2016 ISSN 2302 – 2493.
Noviany, R. 2013. “Korelasi Albuminuria Dengan Derajat Hipertensi”. Skripsi. Makassar : Program Konsentrasi Teknologi Laboratorium Kesehatan Fakultas Farmasi Universitas Hasanuddin.
Sagita, T.C, Andreas, A.S dan Hardian. 2018. “Hubungan Derajat Keparahan Gagal Ginjal Kronik Dengan Kejadian Penyakit Jantung Koroner”. Jurnal Kedokteran Diponegoro Volume 7, Nomor 2.
Sinta. 2017. “Gambaran Proteinuria pada Penderita Hipertensi”. Karya Tulis Ilmiah. Jombang : Progran Studi D III Analis Kesehatan Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Insan Cendekia Medika.
Soleha, U dan Choirun, A. 2012. “Gambaran Pola Makan Pada Penderita Hipertensi Yang Menjalani Rawat Inap Di Irna F Rsud Syarifah Ambami Rato Ebu Kabupaten Bangkalan – Madura”. Naskah Publikasi. Surabaya : Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Yarsi.
Surya, A.M, Dian, P dan Masrul. 2018. “Hubungan Protein Urine dengan Laju Filtrasi Glomerulus pada Penderita Penyakit Ginjal Kronik Dewasa di RSUP Dr. M.Djamil Padang tahun 2015-2017”. Jurnal Kesehatan Andalas. 7(4).
Susanti, M.R. 2017. “Hubungan Asupan Natrium Dan Kalium Dengan Tekanan Darah Pada Lansia Di Kelurahan Pajang”. Skripsi. Surakarta : Universitas Muhammadyah Surakarta.
Winata, J, A.Lucia P dan R.Abd. A. 2015. “Hubungan Albuminuria dengan Silent Myocardial Ischemia dan Keterlambatan Heart Rate Recovery pada Subjek Pria Hipertensi Tanpa Diabetes Melitus”. Jurnal Kardiologi Indonesia Vol. 36, No. 1.

Published

2020-10-02

How to Cite

1.
Arini LDD, Yudhistira IA, Yuniarsih E. The Effect of Exchanging Salt with Hypertension and Proteinuria in Jaten II Health CenterKaranganyar. J Keskom [Internet]. 2020Oct.2 [cited 2020Oct.24];6(2):194-8. Available from: http://jurnal.htp.ac.id/index.php/keskom/article/view/462