Relationship of Food Acceptance With Energy And Protein Consumption Levels of Santriwati

Authors

  • Hesti Atasasih Poltekkes Kemenkes Riau
  • Alkausyari Aziz Poltekkes Kemenkes Riau

DOI:

https://doi.org/10.25311/keskom.Vol8.Iss1.940

Abstract

ABSTRACT

Adolescent nutritional intake needs considered, especially those school in boarding, so that it can affect their food intake. Research objective was to determine relationship between food acceptance and level of energy and protein consumption of students. This study used a cross sectional study with quantitative approach. Population and research sample were students of VII and VIII grade Ummahatul Mukminin Islamic boarding school. Data were processed using SPSS version 25.0 for Windows. Results showed the students acceptance of food served was in moderate category, the average energy requirement students was 1754.58 kcal/day, while protein needs of 51.79 g/day, most of the energy and protein consumption levels of students were in normal category, All of the students energy and protein availability in normal category, students consumption level of energy and protein needs in weight deficit category, level availability of santriwati's energy and protein needs in deficit category. The conclusion of study is a significant relationship between food acceptance and level of energy and protein consumption students.

 

Keywords : Acceptability, Level of Energy and Protein Consumption, Santriwati

 

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Almatsier, S. (2011). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. PT. Gramedia Pustaka Utama.

Amalia, S. I. (2020). Hubungan Karakteristik Santri, Mutu Makanan, dan Daya Terima Konsumsi Santri Di SMA Al Izzah International Islamic Boarding School Kota Batu. Jurnal Amerta Nutr, 13–22. doi: 10.2473/amnt.v4i1.2020

Aritonang. (2012). Penyelenggaraan Makanan. In Penyelenggaraan Makanan. Leutika dan CEBioS.

Asrianti. (2018). Hubungan Tingkat Kepuasan Makanan Dengan Konsumsi Energi Dan Protein Pada Pasien Rawat Inap Kelas III Di RSUD Kota Kendari. Poltekkes Kemenkes Kendari.

Azrimaidaliza & Purnakarya. (2011). Analisis Pemilihan Makanan pada Remaja di Kota Padang, Sumatra Barat.Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional. Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional, Vol. 6. http://jurnalkesmas.ui.ac.id

Cahyawari, M. M. (2013). Hubungan Antara Kualitas Pelayanan Makanan Dan Tingkat Kepuasan Dengan Sisa Makanan Pasien Diabetes Mellitus Tipe II Rawat Inap Di RS PKU Muhammadiyah Surakarta. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Intiful FD, Ogyiri L, Asante M, Mensah AA, Dadzie RK, B. L. (2013). Nutritional status of boarding and non-boarding children in selected schoolsin the accra metropolis. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, 3 (7). http://www.iiste.org/Journals/index.php/JBAH/article/view/6319/6410

John, R. (2013). Nutrition and Academic Performance in School-Age Children The Relation to Obesity and Food Insufficiency. Journal Nutrition Food.

Kasyful, A. (2019). Analisis Penyelenggaraan Makanan, Tingkat Kecukupan Energi, dan Status Gizi pada Siswi yang Tinggal di Asrama SMP-SMA Semesta Bilingual Boarding School. Universitas Negeri Semarang.

Lusiana, E. (2012). Hubungan Tingkat Konsumsi Energi dan Protein dengan Status Gizi Santri Putri Usia 13-15 Tahun di Pondok Pesantren Al Asror Semarang Tahun 2012. Universitas Negeri Semarang.

Mahdalena. (2017). Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Kebiasaan Mengkonsumsi Fast Food pada Remaja SMA Kartika. Jurnal Media Neliti, V–1.

Mutmainnah. (2008). Daya Terima Makanan dan Tingkat Konsumsi Energi-Protein Pasien Rawat Inap Penderita Penyakit Dalam di Rumah Sakit Dr.H.Marzoeki Mahdi. Institut Pertanian Bogor.

Pujiati, Arneliawati, S. R. (2015). Hubungan Antara Perilaku Makan dengan Status Gizi pada Remaja Putri. Jurnal Program Studi Ilmu Keperawatan Universitas Riau, Vol.2 No.2.

Puspita, R. (2012). Hubungan Asupan Mineral Makro (Kalium dan Kalsium) Dengan Tekanan Darah Pasien Hipertensi Di Puskesmas Berbah Yogyakarta. Jurnal Kesehatan Gizi. Universitas Respati Yogyakarta.

Qamariyah, B. (2018). Hubungan Antara Asupan Energi, Zat Gizi Makro dan Total Energy Expenditure dengan Status Gizi Anak Sekolah Dasar. Jurnal Amerta Nutr.

Ri, K. (2013). Riset Kesehatan Dasar; RISKESDAS. Balitbang Kemenkes Ri.

Rokhmah, S. (2016). Efektivitas Ekstrak Daun Sirsak (Annona Muricata l) sebagai Biopestisida Pengendali Kecoa Amerika (Periplaneta Americana (l) (Blattaria:Blattidae) di Pemukiman. FKIP UNPAS.

Sartono, Mufnaetty, S. (2014). Hubungan Daya Terima Makanan dengan Tingkat Kecukupan Energi dan Protein Taruna di Asrama Politeknik Ilmu Pelayaran Semarang. Universitas Muhammadiyah Semarang.

Sulistyoningsih, H. (2011). Gizi Untuk Kesehatan Ibu dan Anak. Graha Ilmu Yogyakarta.

Sutyawan & Budi, S. (2013). Penyelenggaraan Makanan, Daya Terima Makanan, dan Tingkat Asupan Siswa Asrama Kelas Unggulan SMA 1 Pemali Bangka Belitung. Prodi Ilmu Gizi Fakultas Ekologi Manusia.Institut Pertanian Bogor.

WHO. (2002). Manajemen Pelayanan Kesehatan Primer. EGC.

Published

2022-04-30

How to Cite

1.
Atasasih H, Aziz A. Relationship of Food Acceptance With Energy And Protein Consumption Levels of Santriwati . J Keskom [Internet]. 2022 Apr. 30 [cited 2022 May 20];8(1):73-8. Available from: https://jurnal.htp.ac.id/index.php/keskom/article/view/940